RADYO DİNLE
       MasterForums|Net'e Hoşgeldiniz. Please Giriş or Kayıt Ol.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]
  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  
Gönderen Konu: İlahi Müzik  (Okunma Sayısı 568 defa)
CaNSu
GeneL Yönetici
ÖzeL Üye

WWW E-Posta
« : Mayıs 13, 2009, 05:22:41 ÖS »

İlahi, ilah'ı övmek, dua etmek ve en büyük aşkın Allah aşkı olduğunu belirtmek amacıyla yazılmıs makamla okunan dini tasavvufi halk edebiyatı nazım şeklidir. Arapça kökenli bir kelimedir. Bir başka kullanımı da şaşma ve sitem bildiren ünlemdir.
İlahiler çok eski zamanlardan bu yana dinlerin ve inançların önemli bir parçasını oluşturmuştur. Her dinin ilahilere farklı bir bakışı vardır. Her dinin farklı ilahileri vardır. İlahiler bir dinin kutsal metinlerinin bir parçasını oluşturup, kutsi bir mahiyete sahip olabilir veya sadece o dinin inandığı Tanrı veya tanrısal mefhumları övmek için inananlar tarafından yazılmış, kutsiyeti bulunmayan metinler de olabilirler. İlahiler çoğu dinde din eğitiminin önemli bir parçasıdır. Bazı dinlerde ve inanışlarda ilahi söylemek bir tür ibadettir. Fakat, ilahi söylemek çoğu inanışta belirli ibadetlerin sadece bir parçasını oluşturur.
İlahiler tarikatlere göre değişik isimler alır. Mevlevilerde ayin, Bektaşilerde nefes, Alevilerde deme(deyiş), diğer tarikatlerde de cumhur ve ilahi adını alır.
7'li, 8'li ve 11'li hece ölçüsü ile yazılır. Dörtlük sayısı 3 ila 7 arasındadır.

Din ile ilgili bu madde bir taslaktır. İçeriğini geliştirerek Vikipedi'ye katkıda bulunabilirsiniz.

Müzik ile ilgili bu madde bir taslaktır. İçeriğini geliştirerek Vikipedi'ye katkıda bulunabilirsiniz.

İlahi nazım şeklinin öncüsü YUNUS EMRE'dir.Yunus Emre, şiirlerini halkın anlayabileceği sade bir dille yazmıştır.Hece ölçüsü kullanmıştır.11'li hece ölçüsünü kullanmıştır.Halkın içinden biri olduğu için halk tarafından çok sevilmiştir ve dili halkın dilidir.

SaneM
SaNeM
Betül FM Forum Bağılmısı

basakcekicler@betul-fm.com
« Yanıtla #1 : Mayıs 22, 2009, 12:43:55 ÖS »

İLahi Müzik DeğiLdir Ki Cansucum..
CaNSu
GeneL Yönetici
ÖzeL Üye

WWW E-Posta
« Yanıtla #2 : Mayıs 22, 2009, 12:57:00 ÖS »

belki yunan mitolojisinden gelen bir kelime ile aynı yerde ilahiyi kullanmak doğru değildir ama başakcım müzik insan ve çalgı seslerinin belirli bir düzende söylenmesi olarak düşünmeliyiz bu nedenle müzik olarak aldım

SaneM
SaNeM
Betül FM Forum Bağılmısı

« Yanıtla #3 : Mayıs 22, 2009, 01:08:52 ÖS »

hımm sadece ben biLdiğmi payLastım cansucum müzik denmeside mantıkLı değiLdir açıkçası
SaneM
SaNeM
Betül FM Forum Bağılmısı

« Yanıtla #4 : Mayıs 22, 2009, 01:12:13 ÖS »

ayrıca buraya bir kaç iLahide ekLeyebiLirsiniz
CaNSu
GeneL Yönetici
ÖzeL Üye

WWW E-Posta
« Yanıtla #5 : Mayıs 22, 2009, 01:15:13 ÖS »

uayrın için teşekkürler başakcım ilahi bölümümüz var orda paylaşıyoruz zaten canım seninde paylaşmak istediğin veya okumak istediğin ilahi olursa adresi bu: http://www.betul-fm.com/forum/ilahi-b39.0/

SaneM
SaNeM
Betül FM Forum Bağılmısı

« Yanıtla #6 : Mayıs 22, 2009, 01:18:58 ÖS »

Yeni farkettim canım orayı ama yinede tesekkür ederim
CaNSu
GeneL Yönetici
ÖzeL Üye

WWW E-Posta
« Yanıtla #7 : Mayıs 22, 2009, 02:08:37 ÖS »

ben teşekkür ederim canım