Dua Nedir? - Dua Nasıl Yapılır?
Dua nedir ki öncelikle? Dua Allah'tan istemek değilmidir birşeyleri? Biz duamızla isteyebiliyormuyuz düşünmek gerekir... Bana kalırsa dua ile istemeyi başarmak her zaman mümkün değildir. Çünkü dua sadece söz değildir. Bir çoğumuz elleri kaldırmakdır dua diye biliyoruz. Oysa herşeyin dua ile bize verildiğini düşünememiz gerekiyor. Nefes alıyoruz ama nefesi hangi dua ile istedik? Aldığımız nefesin duasını nefes alamayak durumlardan kaçarak yapmadık mı sanıyorsunuz. Bir dua ettik oysa belkide habersiz bir duaydı bu. Camı nefes almak için açmamızdı duamız farkında olmasakta. Kaza yapmış bir kazazede ninin başında hatim indirmek kurtarır mı onu? Elbette kurtarmaz! Onun duası hastaneye götürmek fiili ile yapılır. Demekki dua sadece söz değilmiş, birde fiili boyutu varmış değil mi? Fiili dua -eylemsel dua- diye tabir etsek sanıyorum doğru olacaktır. Allah demiyor mu en basit şeyleri dahi benden isteyin diye? Peki nasıl isteyeciğiz derseniz ve bu sorunun cevabını vermek bana kalırsa hastayı hastaneye götürmek, susuzluktan ölecek olan kişiye 'su vermek' tir dua. Bu metni okuyan okuyucularımdan bir dileğimde şu dua nedir veya nasıl yapılır hakkında fikirlerimdir bunlar. Yoksa bir din adamı sözü değil bir düşünür acizin kalemindendir bu yazılanlar. Birde şimdi değinmeden geçemeyeceğim aklıma gelmişken üç dört satırda bu konuya değineyim. Biz müslümanız Allah veriyor ama benim bildiğim Allahı inkar edenlerde nefes alıyor, öyleyse nefes almanın duası mı olur? diye soracak olanlar olur belki. Bu konuyuda şöyle düşünüyorum; fıtri olarak Allah'tan bağımsız olamaz hiçbir şey... Belki biri Allahı inkar ediyor ama farkında olmadan Allahın şartlarına uyduğu için nefes alıyor. Onunda Allahın şartlarına uymasıdır belki dua.. Daha bariz bir örnekle açıklayacak olrsak eve gittiğinde zili çalmaktır kapının açılması için yapılan dua.. Allaha inanmasada Allahın verdiği akıl ve fıtrat birliği bastırıyor hiç aklı dahi olayan bu tuşa. Birde son olarak yanlış anlaşılmasın diye şu konuya değinelim. Allahım bize araba nasip et demek dua değilmidir? Elbette duadır ve elbette sözlü olarakda dua etmeliyiz. Ancak Allahım araba ver deyip yatmak çalışmamak para kazanmamak duanın fıtratına aykırıdır. Çünkü samimi istekle yapılmalıdır dua. Cenneti istiyorsan namazı kılacak islamın ve imanın şartlarını yerine getireceksin. Bunları yerine getirmekte duanın bir parçasıdır. Yani kısaca sözlü dua kadar fiili duayıda islamı yaşayan toplumlar olarak benimsemeliyiz. Ve dua olarak düşünerek yapmalıyız işlerimizi... Aslında daha çok şey söylemek ve kısa kesmemek gerekir bu konuyu ama şuan bazı sebeplerden kısa kesiyorum ve bir kez daha bu metnin her satrının düşünceden ibaret olduğunu ve din adamı olmadığımı eksik ve yanlışların olabileciğin altını çiziyorum.